Dari Seorang Jururawat Kini Bergelar Jutawan Muda,Ketahui Bagaimana Wanita Ini Boleh Berjaya Dalam Masa Yang Singkat

Berniaga adalah suatu kegiatan ekonomi yang amat dianjurkan Islam kepada umatnya kerana aktiviti perniagaan menjanjikan hasil pulangan berlipat ganda kepada peniaga yang berusaha bersungguh-sungguh. Rasulullah juga seorang peniaga dan telah menawan hati ramai orang dengan cara Baginda berniaga.

Dengan keuntungan perniagaan, kita boleh salurkannya untuk sedekah, waqaf, zakat dan juga membantu memberi peluang pekerjaan yang baik kepada orang lain. Berniaga juga sebenarnya satu cara untuk kita memperkenalkan Islam kepada orang lain.

Salah satu ciri usahawan berjaya adalah berani bertindak. Tapi bukan sebarangan tindakan, sebab tanpa strategi dan perancangan yang mantap apa juga perniagaan pun boleh runtuh dalam masa singkat. Namun, kisah kejayaan yang dikongsikan wanita muda ini nyata membuka mata ramai pihak terutamanya golongan wanita yang mahu meraih pendapatan sendiri selain meringankan beban suami.

Percaya atau tidak, Aifa Azlan yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan dan dulunya merupakan seorang jururawat kini mampu bergelar jutawan menerusi produk minuman detoks Aijuice Dossier dan produk lipstik Sistho. Khabarnya, usahawan ini juga memiliki sebuah butik di Kuantan, Pahang. Tahniah Aifa kerana mencipta sebuah lagi kisah inspirasi buat semua wanita di Malaysia.
Tulis Aifa menerusi Facebooknya,

“Aku sedar diri. Aku ni kaki shopping. Boros pulak tu. Sebab tu walau pun dulu aku ni nurse bergaji RM 2600 sebulan tetap jadi dropship.
RM 2600 sebulan? Bukan tak bersyukur. Tapi memang tak cukup. Sewa bilik je pun dah RM300. Kereta masa tu aku rembat kereta suami aku je. Myvi merah legend dia tu. Save la sikit duit aku. Tapi tak save jugak. Masa kerja dekat Ampang, aku makan dekat kedai setiap hari. Nak ke kedai kena isi minyak kereta.
Lepas tu dah makan, gedik nak cuci mata dekat Pavilion. Nak ke Pavi ada pula tol. Masyallah ingat RM 2600 cukup? Nak bagi dekat mak ayah lagi. Menangis aku depan ATM setiap kali tengok balance duit aku bila hujung bulan.

That’s why aku nekad buat bisnes. Biar lah orang cakap apa pun ku teruskan jua selfie dengan produk jualanku. Masa tu aku selalu cakap dalam hati aku, nak berjaya kena kuat! Before umur 30 tahun aku kena resign kerja. Aku tak minat jadi nurse!

Tuhan dengar doa aku. Di usia 25 tahun, servis tak sampai 2 tahun aku nekad untuk resign. Before resign aku dah tengok cashflow dalam akaun bank aku selama 6 bulan. Kalau gaji kerja hakiki aku RM 2600 sebulan tapi side income aku pula lebih RM 100k sebulan kau rasa better pilih fokus yang mana?

Kata DAO nak resign pastikan pendapatan kita dalam bisnes 5x ganda dari gaji hakiki kita. That’s why aku pilih resign kerja dan fokus buat bisnes. Syukur alhamdulillah. Berhenti je kerja Tuhan permudahkan urusan aku keluarkan produk sendiri yang diberi nama Aijuice Dossier. Dan untuk tahun pertama sales untuk AD sahaja more than 1 million.

Untuk produk terbaru Sistho, iaitu produk gabungan aku dan Kak Long aku dalam masa 2 bulan kami dah restock 70k pieces sistho lipmatte. Ni tunggu foundation pula siap. Memang kali ni saya nak berkongsi rezeki dengan lebih ramai orang di luar sana.
Tapi tu laaa tak sangka dari seorang dropship kini aku dah berjaya bina empayar bisnes sendiri. Kalau dulu kerja hakiki aku ialah jururawat sekarang aku CEO kepada Aifira Sdn Bhd.”

Meskipun kini Aifa sedang hamil namun wanita hebat ini tetap gigih mempromosikan produk jualannya menerusi media sosial. Hendak berjaya bukan mudah, dalam keadaan sakit pun masih komited merencana strategi demi kehidupan yang lebih baik. Syabas diucapkan!

Berniaga adalah suatu kegiatan ekonomi yang amat dianjurkan Islam kepada umatnya kerana aktiviti perniagaan menjanjikan hasil pulangan berlipat ganda kepada peniaga yang berusaha bersungguh-sungguh. Rasulullah juga seorang peniaga dan telah menawan hati ramai orang dengan cara Baginda berniaga.

Rasulullah merupakan ahli perniagaan yang hebat. Pada suatu ketika di waktu berniaga, Rasulullah telah memperoleh keuntungan lebih dari usahawan-usahawan lain dalam rombongan yang sama.

Oleh kerana kehebatan Rasulullah saw dalam perniagaan, Baginda berjumpa dengan isterinya, Siti Khadijah (yang juga seorang usahawan unggul) ketika berumur 25 tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *